CAV-fabriek


CAV-fabriek
©: Fotoarchief SDD

Op 2 juni 1911 werd in Donkerbroek door ondertekening van een notariële akte de Coöperatieve Vereniging tot aankoop van landbouwbenoodigdheden (CAV) opgericht.

Aan de vaart (Fruitier de Talmaweg 15) werd in 1916 een nieuwe fabriek in gebruik genomen naar een ontwerp van de plaatselijke architect Oene Melles Meek (1855-1921). De fabriek bestond uit een graanpakhuis en malerij met motorgebouw, een losbrug, een aanlegsteiger en een directeurswoning. Door de jaren heen werd de fabriek steeds verder uitgebreid.

Op de foto hiernaast zien we het hoofdgebouw van de fabriek van de CAV en volop bedrijvigheid bij de aanlegsteiger. De foto is van 1917.

Vanaf begin zeventiger jaren begon de schaalvergroting van de plaatselijke CAV-fabrieken en zijn ze uiteindelijk opgegaan in het huidige Agrifirm (o.a. bekend van de Welkoop).

Tot 2020 was het gebouw eigendom van de familie Mulder. De vrachtwagens van het transportbedrijf stonden achter de voormalige fabriek geparkeerd en in de fabriek was de broccante en antiekzaak Sil's Home gevestigd. 

Colofon

Archief SDD/Delpher

© Tekst: SDD © Foto voorblad: Fotoarchief SDD
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s





Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (SDD)