de Kerkeplaats
De Kerkeplaats naast de Kerkereed ontleent zijn naam aan de Laurentstsjerke. Het was namelijk lange tijd een pachtboerderij van de Hervormde Kerk. Het is niet precies bekend wanneer de boerderij gebouwd is maar wel staat vast dat het voor 1843 moet zijn geweest. In het boek 'de Russchens van Donkerbroek' lezen we namelijk over het volgende incident op de Kerkeplaats.
In 1843 konden Jacob en Klaasje Russchen van de kerkvoorgden van de Hervormde Gemeente Donkerbroek/Haule de Kerkeplaats voor vijf jaren huren.
Dominee, tevens voorzitter van de Kerkvoogden, had een berucht hondje, dat graag kippen de strot doorbeet. Niemand durfde daar iets van te zeggen want de Dienaar des Woords gold als vrijwel onschendbaar.
Jakob had een prachtige haan bij zijn koppel kippen. Hij reed op een zekere dag met de paarden het erf af en ziedaar, Dominee's hondje beet zijn prachtige haan de kop af. Jakob haakte zijn paarden uit, liep naar de schuur, pakte zijn achterlader en schoot de hond van Dominee pardoes dood. Hij bracht zijn geweer terug naar de schuur, haakte zijn paarden weer in en vervolgde zijn weg.
Onder het melken stuurde Dominee de meid naar Jakob om te vragen hoeveel schade Russchen had met zijn dode haan. Jakob zei daarop: "ik reken de haene en it hontjen likefule weerd"
Die opmerking schoot bij Dominee in het verkeerde keelsgat en zodoende kon Jakob Russchen in 1848 de Kerkeplaats niet weer opnieuw huren.
Eerst in 1870 en na vertrek van de Dominee keerde het echtpaar Russchen terug op de Kerkeplaats voor een tweede pachtperiode. Ze bleven tot 1882.
Rond 1956 is de Kerkeplaats verkocht aan de familie Hofstee. Boer Harm Hofstee heeft op hoge leeftijd nog tot ver in de jaren '90 geboerd. Nadat zijn zus met wie hij op de Kerkeplaats samenwoonde, kwam te overlijden bleef hij alleen over. Na zijn overlijden rond 2005 is de Kerkeplaats opnieuw verkocht.
De huidige bewoners hebben het aanzicht van de boerderij zoveel mogelijk in de oude stijl hersteld.>>>>>
Colofon
De Russchens van Donkerbroek