Melle Oenes Meek (1888-1962)
Melle Oenes Meek nam in 1914 het bedrijf van zijn vader. Hij is dan 26 jaar en afgestudeerd architect. Hij heeft in 1909 de architectenopleiding in Rotterdam afgerond en is aanhanger van de zgn. Amsterdamse School, een bouwstijl verwant aan het expressionisme.
Op 15 november 1915 trouwt Melle Oenes met Jacoba Catharine de Goed. Ze is een dochter van Luitje de Goed, architect en polderopziener te Beetsterzwaag. Uit dit huwelijk worden in de periode tot 1921 vier kinderen geboren te weten Oene, Luite en een tweeling Hendrik en Geertruida Jantina. Hun oudste zoon Oene Melles overlijdt in 1929 op 12-jarige leeftijd nadat hij in Donkerbroek door een vrachtwagen wordt aangereden. Een staande grafsteen op het familiegraf bij de Laurenstjerke herinnert aan hem.
Bij onze zoektocht naar informatie over Melle Oenes Meek troffen we een foto van het echtpaar Meek aan waar ze genoeglijk buiten zitten, alleen was wel duidelijk dat deze foto niet bij het ouderlijk huis aan de Herenweg 2 was genomen.
Het bleek dat de foto op de zijkant van tegenwoordig Herenweg 6 was genomen. In die tijd was het huidige pand aan de Herenweg 4 nog niet gebouwd en was dit huis het aangrenzende pand van de Herenweg 2. Alleen de voorgevel herinnert aan het oude huis, door verbouwingen is het aanzien van de zijkant van het huis ingrijpend verandert. De ornamenten in de gevel zijn nog wel steeds zichtbaar. Mogelijk dat Oene Melles hier eerst heeft gewoond omdat zijn vader Melle Oenes nog in het ouderlijk huis woonde.
Maatschappelijke betrokkenheid
In de voetsporen van zijn grootvader en vader zet ook Melle Oenes zich in voor het algemeen belang. Zo is hij medeoprichter van een woningstichting in Oosterwolde met als doel “den kleinen luiden’ vooruit te helpen.
Bekender is hij echter van de vereniging tot behoud van Natuurschoon van Donkerbroek. Deze vereniging koopt in 1928 Huize Ontwijk en de Wandelbos om het te behouden voor ons dorp. Melle Oenes was de eerste voorzitter van de vereniging. Zijn naam staat ook op de grote zwerfsteen bij de ingang van de Wandelbos aan de vaartzijde.
Melle Oenes was tevens erevoorzitter van Wielerbaan de Zwaluw naast de Wandelbos die in 1933 geopend werd.
Rond 1934 verhuist het gezin Meek naar Leeuwarden waar Melle Oenes zijn bedrijf als architect voortzet. Hij blijft vanuit Leeuwarden betrokken bij het reilen en zeilen van Donkerbroek.
In Leeuwarden wordt hij einde jaren dertig namens de Vrijzinnige Democratische Bond (VDB) lid van de Leeuwarder gemeenteraad. De gemeenteraad wordt tijdens WO II door de Duitse bezetter ontbonden. De VDB is na WO II samen met de SDAP gefuseerd tot de huidige PvdA.
Bouwwerken
Net als zijn vader was Melle Oenes een bekend architect. De lijst met bouwwerken die aan zijn hand worden toegeschreven is lang. Hij heeft veel ontwerpen voor gebouwen gemaakt in heel Friesland, maar metname in het zuidoosten van Friesland. Hij ontwierp veel voor de Van Teijens-fundatie, opgericht in 1858 te Beetsterzwaag.
Melle Oenes was ook nauw betrokken bij de bouw van het Friesch Volkssanatorium (het huidige Olmen Es) in Appelscha. Het rontgengebouw van het voormalige Beatrixoord is een rijksmonument in de stijl van de eerder genoemde Amsterdamse School.
In Donkerbroek is Melle Oenes verantwoordelijk voor de bouw van de arbeiderswoningen op de Herewal. Deze woningen werden voor de eerder genoemde woningstichting gebouwd en verrezen ook aan o.a. de Kruisweg richting Waskemeer, in Oosterwolde en Fochteloo.
In 1928 ontwerpt hij voor de rechtzinnige kerkelijken in Oosterwolde de Hervormde Kapel aan de Prinsenstraat. Ook dit gebouw heeft een monumentstatus.
In 1929 ontwierp hij voor de familie Gorter uit Donkerbroek het zomerhuis ‘de Klokkebei’ in de Wandelbos van het landgoed Ontwijk.
Aan de oude N381 halverweg Petersburg staat de Hetty Hoeve uit 1926, een voor die tijd zeer moderne boerderij welke Melle Oenes voor zijn broer Hillebrand bouwde.
Rond 1934 zet Melle Oenes zijn bedrijf in Leeuwarden voort. In die tijd is hij de huisarchitect van het Sint Anthony Gasthuis en ontwerpt hij voor deze stichting diverse moderne pachtboerderijen in de regio rond Leeuwarden. In 1948 gaat hij een maatschap aan met zijn zoon Hendrik Meek.
Na de verhuizing van de familie Meek naar Leeuwarden is het pand aan de Herenweg 2 verkocht aan de familie Teijema en De Jong.
Melle Oenes Meek overlijdt op 10 september 1962 op 75-jarige leeftijd. Zijn vrouw Jacoba komt op 29 september 1971 te overlijden. Beiden zijn in het familiegraf bij de Laurenstjerke begraven.
Colofon
Archief SDD/Delpher