Melle Oenes Meek (1813-1879)


Melle Oenes Meek (1813-1879)
©: Onbekend

Het verhaal van de familie Meek begint meer dan 200 jaar terug in de tijd. Toen werd Melle Oenes Meek geboren op 28 december 1813 in Ureterp.

Zijn vader was Oene Taekes Meek. Oene Taekes was waterbouwkundige. Uit de geschiedkundige aantekeningen van J.H. Popping uit Oosterwolde in 1920 blijkt dat beiden betrokken waren bij de bouw van vele waterwerken voor de Compagnie der Opsterlandsche- en Ooststellingwerfsche venen. Ook de duiker van het riviertje de Tjonger onder de Opsterlandse Compagnonsvaart door naar het Tjongerkanaal nabij de Drie Tolhekken, is van hun hand. 
Een broer van Melle Oenes Meek was Taeke Oenes Meek die tijdens zijn leven opzichter der Rijksgebouwen was in de kolonie van Weldadigheid in Veenhuizen.   

Melle Oenes Meek trouwt op 12 mei 1854 met Joukje Cramer. Joukje was afkomstig uit Burgum en een dochter van de plaatselijke houtzaagmolenaar. Uit het gezin worden drie kinderen geboren; in 1855 een zoon genaamd Oene Melles Meek, in 1859 een dochter genaamd Antje en in 1862 nog een dochter genaamd Joukje. 

In 1857 verhuist de familie Meek naar Donkerbroek en gaat wonen aan (tegenwoordig) de Herenweg 2. Melle Oenes begint hier een timmerbedrijf, handelt in bouwmaterialen en is daarnaast architect. Uit aanbestedingen welke toen in de regionale kranten werden gepubliceerd blijkt dat hij actief architect was. 

Op 3 januari 1859 wordt melding gemaakt van een aanbesteding op 6 januari 1859 van de bouw van een huis met schuur. De tekeningen en bestek liggen ter inzage bij Logement De Groen. De locatie waar het gebouw zal verrijzen is aan de Kunstweg, aan de vaart te Donkerbroek. De vraag is nu welk huis met schuur dit zou moeten zijn. 

In de advertentie wordt de Kunstweg genoemd. Een kunstweg was een verharde weg en in die tijd was deze kunstweg een belangrijke verbindingsroute van Groningen naar Lemmer. Ook de postkoets volgde deze route en overnachtte in het voormalige Posthuis schuin tegenover de Laurentstsjerke. De Kunstweg was dus de doorgaande weg in Donkerbroek, dus wat nu de Herenweg en G.W. Smitweg is. 

Het te bouwen huis met schuur lag aan deze weg en nabij de vaart. De boerderij op de hoek van de G.W. Smitweg en de Fruitier de Talmaweg is rond 1860 gebouwd en daarom is het zeer waarschijnlijk dat het om deze door Melle Oenes Meek ontworpen boerderij gaat. Overige bouwwerken van de eerste generatie Meek in Donkerbroek hebben we niet echt met zekerheid kunnen vinden.

Maatschappelijk was Melle Oenes ook een betrokken mens. Zo was hij  opperbrandmeester in Donkerbroek en daarnaast tot zijn overlijden lid van de plaatselijke schoolcommissie. Het SDD-archief bevat een brief van 25 februari 1879 waarin hij bij het college van Burgemeester en wethouders bedankt voor de brandweer vanwege het behalen van de 65-jarige leeftijd en een brief van 23 oktober 1879 aan het college, waarin zijn vrouw melding maakt van het overlijden van haar man. 

Melle Oenes Meek komt 10 oktober 1879 te overlijden. Hij wordt begraven in het familiegraf bij de Laurenstsjerke. De weduwe Meek neemt het bedrijf van haar man over. Hun oudste zoon Oene Melles is dan 24 jaar. Het zal nog tot 1 januari 1887 duren voordat hij het bedrijf van zijn vader gaat overnemen. 

Colofon

Archief SDD/Delpher

© Tekst: SDD © Foto voorblad: Onbekend
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s





Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (SDD)