Oene Melles Meek (1855-1921)


Oene Melles Meek (1855-1921)
©: Onbekend

Op 1 januari 1887 neemt Oene Melles Meek het bedrijf over dat sinds het overlijden van zijn vader in 1879 door zijn moeder gerund wordt. Hij is dan 32 jaar oud. 

Het jaar 1887 is ook het jaar dat hij in het huwelijksbootje stapt. Hij trouwt op 26 mei 1887 met de dan 20-jarige Hendrikje Johannes Hartholt afkomstig uit Donkerbroek. Zij was hoogstwaarschijnlijk zijn buurmeisje van de Hartholtplaats aan de andere kant van de Hoofdbrug.

Uit het huwelijk met Hendrikje worden 3 jongens geboren:
1. Melle Oenes Meek (12-03-1888)
2. Johannes Oenes Meek (19-08-1890)
3. Hillebrand Oenes Meek (24-10-1892)

Oene Melles blijft geen leed bespaard. Zijn zoontje Johannes overlijdt al op vierjarige leeftijd in 1894 en al op 47-jarige leeftijd komt in 1904 zijn vrouw Hendrikje te overlijden. Het jaar daarop hertrouwt Oene Melles met Antje Lucina Otter, tevens afkomstig uit Donkerbroek. Uit dat huwelijk wordt in 1907 een dochterje Joukje geboren welke hetzelfde jaar overlijdt. In 1909 wordt nog een levenloos kindje geboren. 
 
Maatschappelijke betrokkenheid
Oene Melles Meek was maatschappelijk gezien een betrokken mens. Hij treedt zijn vader in de voetsporen door opperwachtmeester van de brandweer in Donkerbroek te worden.

Daarnaast is hij medeoprichter en bestuurssecretaris/ontvanger van het waterschap Het Bovenveld in Donkerbroek en is hij in 1913 medeoprichter van de Uitvaartvereniging 'Draagt Elkanders Lasten' van Donkerbroek.  

Ook politiek is hij zeer actief geweest. Hij was aangesloten bij de vrijzinnige kiesvereniging. De kiesverenigingen waren de voorlopers van de latere politieke partijen. De vrijzinnige kiesvereniging was progressief liberaal georiënteerd.

Oene Melles wordt in 1893 raadslid van de gemeente Ooststellingwerf en wordt vervolgens in 1895 wethouder van de gemeente Ooststellingwerf en is hij vanuit die functie tevens locoburgemeester. In 1910 wordt hij in de Provinciale Staten van Friesland gekozen.  

Gebouwen
Naast zijn maatschappelijke inzet blijkt Oene Melles in deze regio een kundig en invloedrijk architect te zijn. In de periode van 1890 tot 1914 komen er meerdere gebouwen van zijn tekentafel die de status van Rijksmonument hebben gekregen.

Voorbeelden van bouwwerken in Donkerbroek zelf zijn de bouw van de Gereformeerde Kerk (nu de Sintrumtsjerke), de voormalige CAV-fabriek aan de Fruitier de Talmaweg en de Boterfabriek aan de Vosseheer.

Voorbeelden van zijn bouwwerken buiten Donkerbroek zijn Villa Vredewoud (het huis van de invloedrijke familie Willinge Prins in Oldeberkoop achter de hervormde kerk) en de tuinmanswoning er tegenover. De Villa Brinkhorst aan de Brink in Oosterwolde wordt gezien de grote overeenkomsten met Villa Vredewoud ook aan Oene Melles Meek toegeschreven.

Naast de Gereformeerde Kerk van Donkerbroek (1912) ontwerpt hij ook de Hervormde Kerk van Elsloo (1913) die voor de uitbouw in Donkerbroek als twee druppels water op de Sintrumtsjerke lijkt. Daarvoor had hij in 1910 ook al in Uffelte (Dr.) een Hervormde kapel gebouwd met grote overeenkomsten van zijn latere ontwerpen.

In 1914 doet Oene Melles een stap terug in het bedrijf en neemt zijn oudste zoon Melle Oenes Meek (1888-1962) de leiding van het bedrijf over. De laatste jaren van zijn leven is er sprake van van een afnemende gezondheid.

Op 12 december 1921 komt Oene Melles Meek op 66-jarige leeftijd te overlijden. Ook hij wordt begraven in het familiegraf bij de Laurenstsjerke.

Colofon

Archief SDD/Delpher

© Tekst: SDD © Foto voorblad: Onbekend
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s





Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (SDD)